HALK TİYATROSUNUN DEĞİŞEN BAĞLAMI MEDYA: BİR DEMET TİYATRO ÖRNEĞİ Makbule UYSAL YÜKSEK LİSANSTEZİ TÜRK HALK BİLİMİ BİLİM DALI PDF Free Download
Dizinin internet ortamında tekrar yaratılması ilginç bir durumdur. Bir Demet Tiyatro bugün yayımlansa, yayımlandığı dönemdeki gibi bir etki yaratmayacaktır ki final yaptığı halde 2006 da tekrar yayımlanmaya başladığında dizi seyirci tarafından kabul görmediği için yayından kaldırıldı. Buna rağmen yayımlandığı dönemde ve sonrasında tekrarlarını izleyen kitle Bir Demet Tiyatro nun ilk yayınladığı zamanki halini bugün kendi ihtiyaçları doğrultusunda yaratmışlardır. Kitlenin sanal ortamda elde ettiği imkan, artık televizyon ürününe daha yakından müdahale edebilmesini mümkün kılmıştır. 47 36 oyunun bittiğini, bir dahaki bölümün ne zaman olacağını söylemesi izleyiciyi kendi dünyasının gerçeğine bırakır. Dizinin her hafta tekrarlanan bir oyun olduğu vurgulanır. Oyuncular da kurgulanan metnin dışına çıkarlar, görevlerinin sona erdiğini belirtirler. Bölümde anlatılan olayın uzamasından dolayı bölümün bitmesine sevinmiştir. L-Ay Allahtan bitti yoksa bu konu böyle uzar gider.
Bu nedenle Bir Demet Tiyatro nun bölümleri içerik olarak çözümlenerek, tespit edilen durumlarla ilgili örnekler verilecektir. Ayrıca televizyon karşısındaki seyircinin yeni medya araçlarıyla diziyi bittikten sonra da yeniden ürettikleri, internet ortamında dolaşan görseller kullanılarak açıklanacaktır. Böylece farklı dönemlerde farklı yapılar ve mekanlarda gerçekleşen eğlence kültürünün bugünkü ve dünkü seyirci algısı arasındaki fark ya da benzerlikler ortaya konacaktır. Çalışma, halk tiyatrosunun kent merkezli tiyatro türlerinden olan orta oyunu, meddah ve Karagöz oyunları ve Bir Demet Tiyatro nun üçüncü sezonuyla sınırlandırılmıştır. Geleneksel halk tiyatrosunun televizyondaki durumunun genel görünümü ortaya konmuştur. Uzun süre tek kanallı dönem devam etmiş, ilk önce ithal edilen diziler yerlerini yerli dizilere bırakmıştır. Bu dizilerden aile komedileri geleneksel tiyatronun izlerini taşımaktadır. Özel kanalların artmasıyla, ekranda çeşitlilik artmış ve seyirciyi en çok eğlendiren kanal daha çok kar eder olmuştur. Televizyon yayıncılığı ticari bir hal almıştır. Özel televizyonlar seyircinin eğlenceli vakit geçirmesi için onlara bildikleri ve sevdikleri hikayelerin farklı biçimlerdeki hallerini izletmişlerdir.
Kapitalizm suç yaratan bir sistemdir. Marksist kuramın önemli ismi Richard Quinney e göre hukuk, kapitalist toplumlarda burjuva sınıfının çıkarını ve özel mülkiyeti korumakta ve suç-ceza sistemi buna göre şekillenmektedir. Ceza yasaları vergi kaçırma veya çok uluslu şirketler tarafından çevreye karşı işlenen suçları soruşturma ve cezalandırmadan ziyade, hırsızlık, soygun gibi sokak suçlarına odaklanmaktadır. Ceza-adalet sistemini de cinsiyetçi karektere sahip olduğu ve kadın suçluları iyi bir anne ve ev kadınına dönüştürmeyi amaçladığı için eleştirmektedir. Feminist yaklaşım, kapsamlı bir toplumsal suç kuramının hem erkeklerin hem de kadınların davranışlarını aynı düzeyde yansıtma ve açıklama kapasitesine sahip olması ile mümkün olabileceğini savunmaktadır. Bu çalışma, değişen toplumsal yapı içerisinde ortaya çıkan farklı anlatım biçimlerinin, geleneksel formlardan etkilendiğini ve onları yeniden dönüştürdüğünü göstermesi bakımından önemlidir. Bir Demet Tiyatro dizisi üzerinde geleneksel halk tiyatrosunun değişen ve dönüşen anlatım tarzı irdelenecektir.
On5yirmi5.com Liselilerden Eğitim Sistemine Sert Eleştiri “Türkiye’deki Sosyo-Kültürel Değişmeler Hakkında Liseli Gençlik Ne Düşünüyor” araştırmasından çarpıcı sonuçlar elde edildi. CUMHURIYET DÖNEMINDE COŞKU VE HEYECANI DILE GETIREN METINLER (ŞIIR) Cumhuriyet Edebiyatında Şiir ve Soru Çözümü Yirminci asrın ilk yarısının sonlarına doğru Fransa da ortaya çıkan felsefi bir akımdır. 8 vii TEŞEKKÜR Çalışmam boyunca değerli yardım ve katkılarıyla beni yönlendiren, kıymetli tecrübelerinden faydalandığım danışmanım Yrd. Dr. Evrim ÖLÇER ÖZÜNEL e ve tez sürecinde beni yalnız bırakmayan aileme ve arkadaşlarıma teşekkürü bir borç bilirim. BEŞ HECECİLER Milli edebiyattan etkilenen Beş Hececiler, milli kaynaklara dönmeyi ilke edinmişlerdir. Dünya Savaşı Milli Mücadele yıllarında başlayıp Mütareke yıllarında şöhret kazanan edebi topluluktur. AY EKİM HAFTA DERS SAATİ KONU ADI YENİLEŞME DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI EDEBİYATININ OLUŞUMU ÖĞRETİCİ METİNLER 2 KAZANIMLAR 1. Osmanlı Devleti ni güçlü kılan sosyal, siyasi düzenin bozulma nedenlerini belirler. Çalışma Hayatında Psikolojik Sorunlar Doç. Dr. Ersin KAVİ Davranış Nedir? İnsan hem içten,hem dıştan gelen uyarıcıların karmaşık etkisi (güdü) ile faaliyete geçer ve birtakım hareketlerde (tepki) bulunur.
Bu ceza o şirketin o yılki kazancının yüzde birinin, 10 da birini bile bulmuyordu. Başka bir örnek olarak, 2010 yılında, Amerika da Menkul Kıymetler Borsası Komisyonu, Goldman Sachs firmasına, menkul dolandırıcılığı suçundan 550 milyon dolar ceza vermiştir. Bu bir borsa aracı kurumunun tarihte ödediği en büyük cezaydı. Oysa, bu firma o yıl 51,7 milyar dolarlık kazanç elde etmişti ve verilen ceza firmanın sadece 4 günlük gelirine karşılık geliyordu. Birçok büyük şirketin, yanlış işlerinden dolayı aldığı bu cezaları, işlerinin bir parçası olarak kabul ettiği şüphe götürmeyen bir gerçektir. Benzer şekilde, Amerika da yılları arasında Amerikalı çalışan iş ortamında ölmüştür. 98 90 Suç Sosyolojisi Kendimizi Sınayalım 1.
- Geldiğinde Lütfiye merak eder ve neden sıcakta mont giydiğini sorar.
- Ünite – Çağdaş Suç Kuramları 55 için daha çok güçlü pozisyonlarını kullanırlar.
- Risk toplumu yaklaşımı d.
Beyaz yaka suçları ile güçlü olanların şirket suçları arasında da bir ayrım yapmak mümkündür. Beyaz yaka suçları, orta sınıf ya da profesyonel pozisyondakilerin mesleki konumlarını kişisel kazanç amacıyla yasa dışı faaliyetlerde kullanmalarıyla ilgilidir. Kendilerine yetki verilen profesyoneller, belirli bir politika lehinde hareket etmek için rüşvet almak gibi suç oluşturacak bir şekilde bu yetkiyi kullanmaktadır (Giddens ve Sutton, 2016). Sonuç olarak, beyaz yaka suçları ya da şirket suçlarının her ikisi de kamuya oldukça zarar veren suç eylemlerini içerse de çoğu vakada cezasız kalabilmektedir. Örneğin, beyaz yaka suçları nadiren hâkim önüne çıkarılır ve çoğunlukla ceza mahkemelerinde değil, medeni hukuk mahkemelerinde yargılanırlar. Bu da kısır bir döngüyü beraberinde getirmektedir. Çünkü, uygulanan cezaların yetersiz olması da, bu şirketlerin gelecekte aynı hatalı uygulamaları sürdürmesine yol açmaktadır. Yüzlerce milyonluk cezalar bizim için büyük rakamlar gibi görünebilir. Oysa, şirketlerin usulsüzlük ve yolsuzluklarla elde ettiği kazançlar yıllık milyarlarca doları bulabilmektedir. Mesela, Meksika Körfezindeki bir şirketin petrol platformundaki patlamada 11 kişi ölmüş ve yaklaşık 11 milyon varil petrol okyanusa boşalmıştı. İngiliz Petrol Şirketi bu olayda, iş güvenliği ve çevre yasalarına aykırı davranmaktan suçlu bulunup 550 milyon dolar ceza ödemeye mahkum edildi.
Korku Kültürü tedbirli olma kültüründeki artışa, güvenlik saplantısına, tanımadığımız bireylerin riskli olarak algılanmasına ve şüpheciliğin toplumsal paranoya düzeyine varmasına neden olur. Medyanın aşıladığı korku kültürü, dünyanın -süregelen refahımızın devamını sağlamak için şiddetin gerekli olduğu- tehlikeli bir yer olduğuna dair bir algıyı pekiştirir. Kısaca, medyada şiddet, insanları şiddet dolu bir dünyada yaşadıklarına ve dünyayı daha güvenli hale getirmek için şiddetin gerekli olduğuna inandırır. Bu endişe dolu dünya görüşü, öz kimliklerimizi korkuyla yoğuran bir şiddet kültürünün sonucudur. Gerbner, televizyon ya da medyanın insanlara her türlü şiddet ve güç karşısında korku, güvensizlik, endişe sahibi olmayı, pasifleşmeyi ve hatta bresmi web casinomhub yeni giriş eğmeyi yerleştirdiğini gözlemiştir. Gerbner in kültivasyon analizi, farklı yoğunlukta televizyon izleyen bireylerin toplumsal gerçeklik algılarının nasıl değiştiğini belirlemeye çalışır. Gerbner kültivasyon terimini medyanın toplumsal görüşleri nasıl biçimlendirdiğini anlatmak için kullanır. Kültürel Göstergeler araştırmasına göre, daha fazla televizyon seyreden izleyiciler (yoğun seyirciler), daha az televizyon izleyenlere (hafif seyirciler) kıyasla daha fazla kaygı ve korku duyduklarını ifade etmeye yatkındır. Gerbner e göre insanlar televizyonda ne kadar çok şiddet görürse, kendilerini şiddetin o kadar tehdidi altında hissederler. Bundan dolayı en temel hak ve özgürlüklerinden bile taviz verebilecekleri daha katı kanunlar ile otoriter düzen projelerine destek verme eğilimleri güçlenir. Gerbner, televizyonun fiziksel saldırganlık olaylarını tasvir edişini tanımlamak için mutlu şiddet kavramını kullanır. Bu mutlu şiddet Gerbener e göre, sakin, hızlı, acısız ve hatta heyecan vericidir de; fakat genellikle sterilize edilmiştir.